Rookkanaal houtkachel

Op zoek naar een  houtkachel met een passend rookkanaal ? Voor een veilig en op maat gemaakt rookkanaal voor de houtkachel kiest u met Verkerk Openhaarden voor een gespecialiseerde en betrouwbare partner.

 

Al vele jaren hebben wij ervaring in het plaatsen van enkelwandige, dubbelwandige en flexibele rookkanalen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of informatie over alle mogelijkheden!

rookkanalen

Een rookkanaal voor uw houtkachel dient te allen tijde veilig te zijn. Daarom is het plaatsen van een rookkanaal maatwerk. De temperatuur in een rookkanaal kan wel oplopen tot 600ºC. Bij verkeerde plaatsing of het gebruik van verkeerde materialen kan een schoorsteenbrand in de hand worden gewerkt. Dit wilt u natuurlijk voorkomen!

 

Laat het plaatsen van een rookkanaal voor uw houtkachel dan ook altijd uitvoeren door een erkende specialist. Wij plaatsen alleen rookkanalen die CE zijn gecertificeerd.

 

Mogelijkheden bespreken

 

 

 

Rookkanaal houtkachel mogelijkheden

Rookkanalen zijn er niet alleen in verschillende soorten en kleuren, ze kunnen ook op verschillende manieren worden geplaatst. Er bestaan verschillende installatiemogelijkheden zoals een rookkanaal binnenshuis als langs de buitenkant van de gevel. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn in uw huis, laat u dan informeren!

 

Rookkanalen staan vooral bekend om zijn zilveren kleur door het RVS materiaal. Verkerk Openhaarden kan u voorzien in verschillende soorten kleuren rookkanalen. Zo kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een mat of donker rookkanaal. Wat voor wensen u ook heeft, wij informeren u graag over alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Wat is er nodig om zelf een rookkanaal aan te leggen?

Allereerst een hoop kennis. Heeft u die deels of voor uw gevoel niet genoeg, dan raden we u aan niet aan deze klus te gaan beginnen. Heeft u alle vertrouwen in een goede afloop, dan hopen we u met de stappen hieronder verder te kunnen helpen.

 • De diameter van het rookkanaal moet worden bepaald. Meestal is de diameter van het kanaal gelijk aan de kacheluitlaat diameter. Een diameter die kleiner uitvalt moet je zien te voorkomen
 • Hoe moet het kanaal gaan lopen? Bochten in dit traject zijn niet wenselijk. Heeft u een schuin dak? Bepaal dan de plek waar het kanaal uitmondt naast de nok en 50 cm boven de nok. Heeft u een plat dak? Dan maakt het niet uit waar het rookkanaal uitkomt, zolang de afstand van 50 cm boven de nok blijft behouden.
 • Daar waar de kachel komt te staan kunt u enkelwandig een rookkanaal toepassen. Deze zijn te leveren in enkelwandig RVS. Belangrijk om te onthouden is dat u brandbaar materiaal op flinke afstand houdt van uw werkzaamheden.
 • Zorg voor een inwaterende montage van de enkelwandige buis. Wat betekent dat? Dat houdt in dat de versmalling (spie) richting de kachel wijst.
 • Het kan zijn dat bij het monteren van de kachel op de enkelwandige buis een verloop nodig is. Dit kan worden aangebracht op rookkanalen met een standaard maat. Deze kunnen wij op maat maken voor u wanneer dit wenselijk is.
 • Als u bij de fase bent beland waarbij u door een plafond gaat, dan schakelt u over op een dubbelwandig rookkanaal. Heeft u een houten vloer of wand? Dan is het belangrijk dat u ruim voor de doorvoer start met de dubbelwandige buis.  De onderkant van de doorvoer werkt u af met een rozet.
 • We zijn aanbeland bij het aansluitstuk. Deze is bedoeld om van een enkelwandig kanaal naar een dubbelwandig kanaal te komen.
 • In Nederland bent u verplicht om rookkanalen te omkokeren met (plaat)materiaal dat brandwerend is. Dit dient te worden geïnstalleerd vanaf de verdieping boven de plaats van stoken tot aan de dakbedekking. Wij adviseren u graag welk soort plaat hiervoor te gebruiken die vervolgens in combinatie met omkokeringsbeugels dient te worden bevestigd.
 • De beugels dienen het geheel van de kanalen te ondersteunen. Deze zijn er ook weer in verschillende soorten. Muurbeugels, dakbevestigingsbeugels en beugels die de verdiepingen ondersteunen. Neem ook voor deze zaken even contact op met onze experts voor verdere uitleg.
 • Stoelconstructie. Wat wordt hiermee bedoeld? Deze ondersteund het grootste gedeelte van het rookkanaal. Het volledige gewicht van het rookkanaal kunt u niet laten dragen door enkel de eerder genoemde beugels.
 • Wanneer het kanaal door een dak wordt doorgevoerd heb je een loodslab nodig. Deze wordt ook wel dakplaat genoemd. Wanneer een dak bedekt is met bitumenen het kanaal door een plat dak of dak moet worden doorgevoerd die licht hellend is, dan is een dakplaat essentieel. De loodslab wordt gebruikt bij een rieten dak of een pannendak.
 • Bevestig een stormkraag om de doorvoer waterdicht te maken. Zorg ervoor dat de stormkraag wordt vastgezet in siliconenkit.
 • Het kanaal kan worden aangesloten aan de bovenkant met een zogenaamde trekkap.

 

 

Rookkanaal laten aanleggen door onze experts

Rookkanaal houtkachelHet plaatsen van een rookkanaal voor uw houtkachel wordt bij Verkerk Openhaarden altijd en alleen door specialisten uitgevoerd.

 

Samen met u kijken wij naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een rookkanaal voor uw houtkachel en maken daar een passend ontwerp voor. Soms is het plaatsen van een rookgasventilator noodzakelijk; dit en allerlei andere zaken zullen worden meegenomen in het ontwerp. Uiteraard worden in het ontwerp al uw wensen meegenomen.

 

Heeft u al een rookkanaal voor uw houtkachel en wilt u daar reparatie aan laten uitvoeren of wilt u rookkanaal houtkachel accessoires bestellen?

 

Laat het ons dan weten via onze contactpagina of bel naar:

072-5712768.

 

Wij gaan graag met u om de tafel voor een passend advies en ontwerp voor uw houtkachel rookkanaal! Graag tot ziens bij Verkerk Openhaarden.

 

 

 

Offerte aanvragen

Vraag uw offerte direct online aan.
Geef aan wat uw wensen zijn en wij nemen contact met u op om u een passende prijs te geven.